Panna cotta s malinama

Nikolina / Slatko

U zadnje vrijeme si govorim izdrži. Izdrži još malo (dvokratno radno vrijeme) pa ćeš se vratiti svojim navikama, izdrži još malo pa ćeš se vratiti svojim stvarima, još malo pa ćeš u svoj grad, svoje selo, svojim ljudima…I proći će meni skoro godina dana u tome – izdrži. Ali kada maknem to izdrži i pogledam sitnice koje me okružuju, bakicu koja se svakodnevno vozi biciklom koji je ukrasila cvijećem, koja me uvijek pozdravi i maše, kada vozim bicikl a u zraku miris mora, kada navečer zavaljena u stolicu na ljuljanje gledam ovaj gradić… onda ne stane to izdrži. I pojavi se zadovoljstvo. I kada na poslu čujem u daljini neke latinoameričke ritmove, dođem kući mrtva umorna kasno navečer, dočeka me skuhana turska kavica, i onda upalim te iste latinoameričke ritmove i plešem. I umorna, ali sretna. Takav učinak na mene ima i hrana. Jedna sam od onih koja u pauzi od posla (kada se sve zbroji i oduzme) koja traje 3 sata, nedjeljom, zasuče rukave i napravi desert. Ne kompliciran, ali ipak desert, koji onda zajedno jedemo prije još jedne moje popodnevne smjene.

Tako je nastala i ova fina panna cota. U pauzi od posla, a imala je isti učinak na mene kao i miris mora ili kao latinoamerički ritmovi jedne kasne večeri.

Hvala na sudjelovanju u darivanju, baš ste me razveselili svojim prijedlozima i idejama. Mogu vam reći da vrlo slično razmišljamo, pa evo za početak – nešto ljetno, što se ne peče, ima malina, desert je u čaši i vrlo je jednostavan za napraviti.

SASTOJCI:

  • 250 g nezaslađenog svježeg slatko vrhnja
  • 25 g šećera u prahu
  • 5 g želatine u listićima
  • malo mahune vanilije
  • +120 g malina (svježe ili smrznute – ocijeđene)
  • + malo šećera
  • +3 g želatine u listićima

Priprema:

Pripremite si 2 posudice. U obje stavite hladnu vodu i potopite želatinu (u jednu 5 g, u drugu 3 g).

Slatko vrhnje zagrijte, ali pazite da ne provri! Dodajte šećer u prahu i lagano miješajte. Dodajte malo mahune vanilije ili ekstrakt vanilije. Stavite 5 g želatine koju ste dobro ocijedili i miješajte dok se ne otopi.

Ostavite da se mrvicu ohladi (samo kratko) i zatim ulijevajte u čašice ili kalupiće. Ukoliko se odlučite za kalupiće prije ulijevanja ih malo navlažite hladnom vodom.

*Preljev od malina:

Maline stavite u posudu, dodajte malo vode i lagano ih miješajte na vatri. Dodajte malo šećera u prahu ili meda. Dodajte želatinu i lagano miješajte dok se ne otopi.

Maline možete usitniti i štapnim mikserom, ali i ne morate (ja nisam).

*Serviranje:

U čašu (posudicu, kalupić) ulijte panna cotu, pa stavite u hladnjak ili zamrzivač – nakratko. Kada se uhvatila korica gore izvadite i ulijte preljev od malina. Zatim stavite u hladnjak i ostavite je barem 2 sata.

Uživajte u jednostavnom i laganom, pravom ljetnom desertu. I iskoristite divne maline dok ih još ima, u slast!

Tags: , , , , , , ,

Sva prava pridržana, U slast! © 2015 - 2021